Of het nu een olievlek op de muur is of een vetvlek op de kast, vetvlekken lijken overal in de keuken te komen. Daarom hieronder enkele eenvoudige reinigingsmethoden om je te helpen hardnekkige vetvlekken van keukenoppervlakken te verwijderen.

Het verwijderen van vetvlekken op vlakke ondergronden

Of het nu een olievlek op de muur is of een vetvlek op de kast, vetvlekken lijken overal in de keuken te komen. Daarom hieronder een paar eenvoudige reinigingsmethoden om je te helpen hardnekkige vetvlekken van keukenoppervlakken te verwijderen.

Vetvlekken van muuroppervlakken verwijderen

Het komt vaak voor dat vetvlekken zich op keukenmuren ophopen, vooral op de muur direct boven het fornuis. Dit komt omdat vetspatten en morsen van het koken gemakkelijk op de muren overgaan. Er is echter een eenvoudige truc om vetvlekken te verwijderen die op de meeste muuroppervlakken werkt. Alles wat je nodig hebt is afwasmiddel en warm water.

 1. Meng afwasmiddel met warm water
 2. Week een zachte spons in het water en knijp dan uit om het overtollige water te verwijderen
 3. Veeg voorzichtig met de spons over de muur om de vetvlekken te verwijderen
 4. Als de vlekken verwijderd zijn, veeg je de muur af met een schone doek en schoon water, en laat je hem op natuurlijke wijze drogen.

Schoonmaken tussen kasten en fornuis

Voor velen is het normaal om na het koken de werkbladen te ontsmetten. Maar het gebied dat vaak vergeten wordt is het paneel en de kasten die dicht bij de oven staan. Dit gebied verzamelt evenveel vet en vuil, maar is gemakkelijker te negeren. Maar het is belangrijk dit gebied schoon te maken, want na verloop van tijd hoopt het vet zich op en laat hardnekkige, kleverige vlekken achter.

Een goede tip om het vet en vuil van de zijkant van het fornuis te verwijderen, is het gebruik van een natuurlijk fris ingrediënt. Citroenen zijn hier perfect voor. Het is een eenvoudige en gemakkelijke techniek en zal alles fris en schoon achterlaten.

 1. Pers gewoon het sap van twee citroenen uit in een oude schone spuitfles (als je geen spuitfles hebt, snijd je de citroen doormidden en wrijf je hem direct op de vlek).
 2. Spuit het citroensap rechtstreeks op de vetvlek en laat dit een paar minuten intrekken
 3. Als het doordrenkt is, veeg je het citroensap eraf met een schone vochtige doek en de vlek zou moeten loslaten
 4. Veeg de plek daarna schoon met een schone doek of keukenrol.
  De citroen zal direct door het vet snijden en een heerlijk frisse citrusgeur achterlaten.

Tegelvloeren schoonmaken

Tijdens het koken is het heel gewoon dat etensresten en vetvlekken vlekken op de keukenvloer maken. Een tegelvloer is echter een van de gemakkelijker te reinigen oppervlakken. Een goede optie om je tegelvloeren weer sprankelend te krijgen is het gebruik van zuiveringszout en water! Twee ingrediënten die de meeste huishoudens plegen te hebben. Baking soda is fantastisch in het doorsnijden van hardnekkig vet.

 1. Strooi gewoon zuiveringszout of zuiveringszout op de tegelvloer
 2. Gebruik dan een in water gedrenkte doek om de tegels te schrobben om de vlekken te verwijderen
 3. Spoel de tegels ten slotte af met schoon water en laat ze drogen. Leun dan achterover en kijk hoe ze weer zo goed als nieuw glanzen.

Hoe vet van het fornuis verwijderen

Het is gebruikelijk dat huishoudens de kookplaat na gebruik even afvegen, maar een grondige reiniging van het fornuis zou eens per maand moeten plaatsvinden om te zorgen dat het efficiënt werkt. Een dieptereiniging van de kookplaat is essentieel om al het verborgen vet en vuil te verwijderen. Om de diepe reiniging te voltooien moet je alle verwijderbare delen van het fornuis verwijderen; dit omvat ook de branderbladen en de roosters.

De beste manier om het vet op deze elementen te bestrijden is ze in een emmer vol heet zeepsop te leggen. Laat deze elementen weken terwijl je de bovenkant van het fornuis schoonmaakt.

 1. Veeg het fornuis grondig schoon met afwasmiddel en heet water
 2. Met een spons en een beetje ellebogenvet kun je die nare vetvlekken wegschrobben
 3. Je kunt ook proberen een tandenborstel te gebruiken om in die lastige hoekjes en gaatjes te komen
 4. Ga terug naar de wekende elementen in de emmer en geef ze een flinke schrobbeurt, spoel ze dan af en laat ze op natuurlijke wijze drogen.
 5. Als je afzuigventilator ook onder het vet zit, lees dan hier een gids voor je afzuigkap schoonmaken.