Een inductiekookplaat heeft een speciale voeding nodig en een geschikte aansluiting op het lichtnet. Je kunt dit zelf doen, maar als je niet zeker weet hoe je het goed moet doen, raden we je aan een erkende elektricien in te schakelen voor het aansluiten van inductie kookplaat.

Voor je eigen gezondheid en veiligheid raden we aan dat een ervaren elektricien de inductiekookplaat installeert. In de meeste gevallen wordt dit toestel aangesloten op een eenfasig 230 V lichtnet of een driefasig 400 V lichtnet. Het is belangrijk dat je het toestel op een apart circuit aansluit om de elektrische bedrading in je huis of appartement niet te overbelasten.

Welke kabels zijn geschikt voor de installatie van een inductiekookplaat?

De kabels moeten aangepast zijn aan de eisen van de fabrikant van het toestel. De doorsnede van de kabel moet geschikt zijn voor de aard van de installatie. Als de inductiekookplaat op een driefasig lichtnet wordt aangesloten, moet de kabel minstens 5 x 2,5 mm2 zijn, terwijl voor een enkelfasige aansluiting een kabel van 3 x 4 mm2 nodig is.

Voor een eenfasige installatie is het aan te bevelen een 4 mm2 kabel te gebruiken, maar het komt vaak voor dat in onze huizen of appartementen al 2,5 mm2 kabels geïnstalleerd zijn. Dit type kabel kan ook gebruikt worden. Niet iedereen wil de elektrische bedrading in zijn huis veranderen, alleen maar om een nieuw fornuis te installeren.

 

Eenfasige installatie

In de praktijk kunnen de meeste in Polen verkochte kookplaten op het enkelfasige lichtnet worden aangesloten. Dit is niets meer dan een gewoon 230-volt stopcontact. Om een inductiekookplaat te installeren, verbind je de drie kabels van het lichtnet en de kabels van het apparaat. De kabels moeten verbonden worden volgens de kleurcode.

 

Sommige inductiekookplaten zijn ontworpen voor een enkelfasige aansluiting en zijn in de fabriek voorzien van een gemonteerde stekker. Let erop dat de elektrische bedrading niet overbelast wordt. Om dit probleem op te lossen, raden we je aan een apart circuit aan te leggen voor de inductiekookplaat.

 

Bij elk toestel wordt een gebruiksaanwijzing geleverd, die nuttige informatie bevat over de stroombeperkingen waarmee je rekening moet houden als je het toestel installeert. In de handleiding vind je ook alle informatie over de soorten kabels die je moet gebruiken om de juiste verbinding te maken. Als je de inductiekookplaat zelf wilt installeren, moet je de handleiding en de gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen.

Driefasige installatie

Niet alle inductiekookplaten kunnen op een driefasige voeding worden aangesloten. Als dit mogelijk is, moet je ervoor zorgen dat de stroomkabels de juiste doorsnede hebben. Inductiekookplaten kunnen ook op beide soorten netspanning worden aangesloten. Als je niet zeker weet welk type elektrische bedrading je in je huis hebt, moet je een erkende elektricien om hulp vragen.

 

Als je besluit de inductiekookplaat zelf aan te sluiten, volg dan de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing, die gedetailleerde informatie geeft over hoe je de draden correct aansluit. Als het toestel op een 400-volt net moet worden aangesloten, gebruiken we gewoonlijk twee-fasen kabels en een derde fase kabel, die de nulleider overbrugt. Om dit proces uit te voeren, hebben we een aardverbinding nodig.

 

Installatie door een elektricien

Als je twijfelt over de installatie van een inductiekookplaat, neem dan contact op met een ervaren elektricien voor hulp. Ze beschikken over alle nodige vaardigheden en zullen je inductiekookplaat correct installeren. Onjuiste installatie van een inductiekookplaat kan schade aan de kookplaat veroorzaken en de gezondheid van degene die de inductiekookplaat installeert in gevaar brengen.

 

Je moet ook weten dat veel fabrikanten van inductiekookplaten erop staan dat deze toestellen door volledig gekwalificeerde technici geïnstalleerd worden. Als er geen goedkeuringsstempel is van de elektricien die de inductiekookplaat installeerde, worden je klachten misschien niet erkend.

 

Het installeren van een inductiekookplaat is niet moeilijk. Veel fabrikanten van apparaten leveren bij elk apparaat een gedetailleerde gebruiksaanwijzing, die je alle informatie geeft die je nodig hebt. Als je al weet voor welk soort installatie je inductiekookplaat ontworpen is, hoef je alleen maar de aanwijzingen en voorschriften van de fabrikant strikt op te volgen. Als je geen risico’s wilt nemen, kun je altijd een elektricien om hulp vragen.